Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Zwangerschapscholestase

Galstuwing (cholestase) dat door een zwangerschap wordt veroorzaakt wordt ook wel zwangerschapscholestase genoemd. Door de galgangen gaat gal van de lever naar de darm. Door een vernauwing of afsluiting van de galgangen ontstaat er galstuwing/cholestase. Het gal kan door de vernauwingen niet of minder goed van de galblaas naar de darmen. Zwangerschapscholestase ontstaat meestal in de laatste 3 maanden van de zwangerschap.

De afsluiting van de galwegen wordt het vaakst veroorzaakt door galstenen, Maar het kan ook worden veroorzaakt door bepaalde typen kanker zoals leverkanker, alvleesklierkanker en door een zwangerschap.

Symptomen

Het belangrijkste verschijnsel van zwangerschapscholestase is de jeuk (pruritus). De jeuk kan overal voorkomen, maar komt het vaakst voor op de handpalmen en onder de voetzolen. De exacte oorzaak van de jeuk bij zwangerschapscholestase is nog onbekend. Geelzucht treedt in minder dan 10% van de gevallen op. Na de zwangerschap verdwijnen de meeste klachten weer binnen enkele dagen.

Risico's voor het ongeboren kind

Zwangerschapscholestase kan helaas wel negatieve gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Kinderen kunnen te vroeg geboren worden, er is meer risico op complicaties en de kans op het krijgen van een doodgeboren kind neemt toe.

Onderzoek

Bij bloed onderzoek wordt gekeken of er aanwijzingen zijn voor galstuwing (cholestase). Verhoging van galzouten is vaak het eerste en de enige aanwijzing in het bloed voor een zwangerschapscholestase. In tegenstelling tot andere vormen van cholestase hoeven het alkalisch fosfatase (AF) en gamma GT niet verhoogd te zijn in het bloed.

Oorzaak

De oorzaak is nog niet echt duidelijk. Meerdere factoren (erfelijkheid, omgevingsfactoren en hormonaal) spelen mogelijk een rol.

Bolivia en Chili

Het voorkomen van zwangerschapscholestase verschilt sterk per werelddeel. Het komt het vaakst voor in Bolivia en Chili. In Chili komt het bij de Araucanian-indianen zelfs bij 28% van de zwangere vrouwen voor. In een onderzoek in de Verenigde Staten bleek dat het bij ongeveer bij 1 op de 300 zwangerschappen voorkwam en in Zweden komt het bij ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen voor.

Behandeling

Behandeling richt zich metname op het verminderen van symptomen (de jeuk) en risico's voor moeder en ongeboren kind. De meeste ervaring is er met het middel ursodeoxychol. Het helpt tegen de jeuk, vermindert de galstuwing en vermindert het risico voor het ongeboren kind. Het middel kan zonder problemen tijdens de zwangerschap worden gegeven. Het middel moet door een arts worden voorgeschreven. De behandeld arts kan met de informatie over de ernst van de cholestase afwegen of een behandeling moet worden gestart, of niet.

Categorie: Zwangerschap

Meer artikelen uit de categorie: Zwangerschap
05-03 IVF
19-01 Zwangerschapsstriemen
08-01 Ben ik zwanger?
08-01 De zwangerschapstest
06-01 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Zwangerschap nieuws
- Eerste kind door embryodonatie in Nederland
- Schoenmaat neemt toe tijdens zwangerschap
- Keizersnede vergroot risico op allergie
- IVF/ICSI-zwangerschap kost gemiddeld 10.250 euro
- Effectiviteit van IVF en ICSI in Nederland

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Zwangerschaps calculator
Bereken op een simpele manier uw zwangerschapstermijn en/of uw uitgerekende datum... bereken >>

Medischinfo.nl