Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Stoffen in thee verlagen kans op beroerte

Uitgegeven op 25-03-2010 20:48

Flavonolen, specifieke flavonoiden, kunnen het risico op het krijgen van een beroerte met 20 procent verminderen. Dit concludeert Peter Hollman l van Wageningen Universiteit, in een publicatie in het tijdschrift "The Journal of Nutrition".

Flavonoiden

Thee is goed voor hart en bloedvaten, dat weten we al een tijdje, maar recent onderzoek maakt duidelijk welke stoffen hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Wetenschappers vermoedden al een tijdje dat dit gezondheidseffect op het conto kon worden geschreven van flavonoiden. Dit is een grote groep stoffen die veel in plantaardige producten voorkomt en o.a. een anti-oxiderende werking heeft.‘Studies naar het gezondheidseffect van flavonoid-rijke voeding lieten een consistent positief effect op hart en vaten zien’, vertelt Hollman. ‘De grote vraag is of en welke flavonoiden nu precies verantwoordelijk zijn voor die effecten.’

Afname beroerte

Hollman analyseerde de relatie tussen inname van verschillende soorten flavonoiden en het krijgen van een beroerte. In zijn metanalyse betrok hij meer dan 100.000 proefpersonen uit zes gepubliceerde studies. Specifieke flavonoiden, de flavonolen, bleken een effect te hebben op het beroerterisico. ‘Bij een flavonolinname die overeenkomt met de hoeveelheid die in drie koppen thee zit, kun je de kans op een beroerte met 20 % verminderen’, vertelt Hollman. ‘Dat is een fikse afname.’

Moeten we nu allemaal massaal aan de thee om van dat beschermend effect tegen een beroerte te profiteren? Dat valt gelukkig mee, want je kunt de flavonolen ook binnen krijgen door groenten en fruit, chocola, of rode wijn te nuttigen.

Bron: Wageningen Universiteit Categorie: Neurologie, Voeding en diëtetiek

Meer Voeding en diëtetiek nieuws
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl