Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

PSA-test ook vaak positief bij mannen zonder prostaatkanker

Uitgegeven op 20-01-2010 17:51

Een PSA-test voor mannen zonder klachten wordt niet aangeraden. PSA-testen geven niet altijd een correcte uitslag. Dit blijkt uit een Fins onderzoek dat werd uitgevoerd onder ruim 80.000 mannen.

PSA-test

De PSA-test kan een verhoogde concentratie van Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) in het bloed aantonen. PSA is een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt. Normaal komt dit eiwit in zeer geringe hoeveelheden in het bloed voor. Wijst de PSA-test aan dat er méér PSA in het bloed zit, dan kan dat wijzen op prostaatkanker. Maar het kan ook wijzen op een goedaardige prostaatvergroting of een prostaatontsteking.

Vals positieve uitslag

Uit het onderzoek blijkt dat als gezonde mannen zonder kwaadaardige prostaatkanker een PSA-tests ondergaan dat maar liefst 7.8% van de gezonde mannen een positieve test hebben. Dit betekend dat de test ten onrechte zegt dat deze gezonde mannen prostaatkanker hebben.

Nadelen vals positieve test

Artsen denken bij een positieve PSA test aan prostaatkanker. Hierdoor moet vervolg onderzoek worden gedaan en gaat de patiënt de medische molen in. Dit is zeer belastend, mede doordat het om kanker gaat en er vervelende vervolg onderzoeken gedaan moeten worden. Ook blijkt dat er vaak operaties worden gedaan die achteraf niet nodig bleken.

Omdat mannen zonder klachten een kleine kans op prostaatkanker hebben zullen onnodig veel mannen een positieve test krijgen en te maken krijgen met de gevolgen daarvan.

Zie hier een overzicht van prostaatkanker symptomen.

Bron: British Journal of Cancer Categorie: Urologie, Kanker

Meer Urologie nieuws

Urologie artikelen

Actieve Urologie discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl