Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Gonorroe wordt onbehandelbaar

Uitgegeven op 28-02-2013 13:13

De geslachtsziekte Gonorroe is steeds vaker ongevoeliger voor antibiotica, ook tegen de zogenaamde speciale antibiotica. Hierdoor bestaat het gevaar dat Gonorroe onbehandelbaar wordt.

Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare infectie (soa) die wordt veroorzaakt door de gonokok. De infectie komt voor in de vagina, penis, anus, keel en ogen. Gonorroe is heel besmettelijk en kan ook overgedragen worden zonder penetratie. Direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen kan al voldoende zijn om een infectie op te lopen. Gonorroe is tot nog toe goed te behandelen met een injectie met een speciaal antibioticum. Onbehandeld kunnen vrouwen onvruchtbaar worden.

Antibiotica resistentie

Er worden steeds vaker gonokokken gevonden die ongevoelig zijn voor het laatste type antibiotica die nog tegen deze bacteriën werkt. In vijf jaar tijd is het aantal gonorroe infecties dat ongevoelig is voor Ceftriaxon met een factor twintig toegenomen.

Normaal gesproken wordt een ander antibioticum gegeven wanneer veel bacteriën resistent worden, echter voor Gonorroe is er geen alternatief meer. De gonorroebacterie is al resistent geworden tegen andere antibiotica in het verleden. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica gaat langzamer dan dat de gonokok resistent wordt.

Twee jaar geleden schreven wij dat Gonorroe resistent werd tegen ciprofloxacine (een antibiotica in tablet vorm) waarmee in Nederland toen werd behandeld. Nu treedt dit probleem dus ook op tegen Ceftriaxon (injecties).

Bron: BBC en NEJM Categorie: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Meer Seksueel Overdraagbare Aandoeningen nieuws

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen artikelen

Actieve Seksueel Overdraagbare Aandoeningen discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl