Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Gonorroe moet vaker met ander antibioticum worden behandeld

Uitgegeven op 08-01-2010 13:29

UTRECHT - Huisartsen schrijven bij de geslachtsziekte gonorroe te vaak een antibioticum voor waartegen de bacterie resistent is. In 2004 kwam het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) met een advies om het antibioticum Ciprofloxacine niet meer te geven als 1e keus medicijn bij deze seksueel overdraagbare aandoening. Maar desondanks blijken artsen dit medicijn nog vaak te geven bij Gonorroe. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat is gepubliceerd in het tijdschrift Huisarts & Wetenschap.

In 2008 bleek dat de helft van gonokken bij homoseksuele mannen en een kwart van de gonokken bij heteroseksuelen resistent is tegen het antibioticum Ciprofloxacine. Vanwege die toenemende resistentie adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de standaard Het soa-consult een ander antibioticum voor te schrijven. Het gaat dan om het antibioticum Ceftriaxon dat per infectie gegeven moet worden. Ciprofloxacine kan in tabletvorm voorgeschreven worden en is daardoor patiëntvriendelijker.

Gonorroe, de zogenoemde druiper, moet in een vroeg stadium worden behandeld, omdat een infectie kan leiden tot ernstige complicaties. Zo kan een vrouw onvruchtbaar worden of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen krijgen.

Bron: Huisarts & Wetenschap Categorie: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen, Infectieziekten

Meer Seksueel Overdraagbare Aandoeningen nieuws

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen artikelen

Actieve Seksueel Overdraagbare Aandoeningen discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl