Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

SOA testen

Wanneer u nooit onveilig heeft gevreeën en ook geen klachten heeft die kunnen wijzen op een soa, hoeft u zich niet te laten testen.

Als u denkt dat u misschien een soa heeft en daar zekerheid over wilt hebben, kunt u zich laten testen. Bijvoorbeeld als u tot een risicogroep behoort, als u verschijnselen van een soa heeft of als u onveilig heeft gevreeën. Op welke soa getest wordt, hangt af van de risicogroep, eventuele verschijnselen, of van de soa die mogelijk bij uw partner is aangetoond.

De meeste soa zijn, zeker in een vroeg stadium, goed te behandelen. Door de soa te laten behandelen voorkomt u (ernstige) gevolgen voor uzelf en besmetting van anderen. Als u een soa heeft, bent u extra vatbaar voor het krijgen van andere soa. Ook daarom is het verstandig een infectie tijdig op te sporen en te behandelen. Als hiv wordt aangetoond, heeft dat ernstigere gevolgen voor u en uw naasten. Maar ook dan kan een intensieve en langdurige behandeling vaak helpen de klachten uit te stellen, en ervoor zorgen dat u langer blijft leven.

Wat wordt getest?
U kunt zich via de huisarts of bij een soa-polikliniek op soa laten testen. Sommige soa (chlamydia, gonorroe) kunnen met een urinetest of een uitstrijkje van de vagina, plasbuis, keel of anus worden aangetoond. Andere soa (syfilis, hiv, hepatitis B) kunnen alleen met een bloedtest worden aangetoond. Het bloed, de urine en het uitstrijkje worden in het laboratorium onderzocht. De urine van mannen kan al bij de huisarts worden onderzocht. De meeste soa kunnen vanaf twee weken na besmetting met een test worden aangetoond. Soms kan dit eerder als u al verschijnselen heeft (bijvoorbeeld afwijkende afscheiding). Bij hiv is de test pas zinvol vanaf drie maanden na een mogelijke besmetting. Het duurt vaak een of twee weken voordat de uitslag van de soa-test bekend is. Op soa als herpes genitalis of genitale wratten wordt meestal niet getest. Deze soa zijn niet ernstig en er zijn geen werkzame middelen om ze te behandelen of te voorkomen.

Categorie: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Meer artikelen uit de categorie: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen
11-01 Gonorroe behandeling
03-01 Genitale wratten
03-01 Gonorroe
03-01 Chlamydia

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen nieuws
- Gonorroe wordt onbehandelbaar
- Schaamluis sterft uit
- Meer gonorroe-infecties in Nederland
- Gonorroe moet vaker met ander antibioticum worden behandeld
- VS weren niet langer hiv-patiënten

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl