Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Gonorroe

Gonorroe, ook wel ‘druiper’ genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is een veelvoorkomende geslachtsziekte waar zowel mannen als vrouwen last van kunnen hebben. Gonorroe kan een infectie van de plasbuis, de vagina, de baarmoedermond, de anus of de keel veroorzaken. Net als chlamydia, kan ook gonorroe onvruchtbaarheid veroorzaken bij vrouwen.

Besmetting
Tijdens onveilig vrijen kan iemand die besmet is, de bacterie op een ander overdragen. Bijvoorbeeld als het geïnfecteerde slijmvlies in aanraking komt met het slijmvlies van de penis, vagina, anus of keel. Zo kan tijdens orale seks (contact tussen penis en mond) een infectie van de keel ontstaan, en na anale seks (contact tussen penis en anus) een in infectie van anus.

Klachten
Vrouwen krijgen groene, vaak onaangenaam ruikende vaginale afscheiding. Het plassen kan pijn doen of een branderig gevoel geven. Sommige vrouwen merken niets van de infectie.

Mannen krijgen meestal binnen een of twee weken na besmetting een branderig gevoel bij het plassen. Uit de penis kan geelgroene pus of slijmerige, doorzichtige afscheiding druppelen (druiper).

Als de keel geïnfecteerd is, kan keelpijn ontstaan. Een infectie van de anus kan jeuk of een branderig gevoel geven. Ook als de infectie geen klachten geeft, kan de ziekte wel op anderen worden overgedragen.

Gevolgen
Bij vrouwen kan de infectie zich naar de eileiders uitbreiden, die hierdoor dicht kunnen gaan zitten. Daardoor is er een verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.Bij mannen kunnen behalve de plasbuis ook de prostaat en de bijbal ontstoken raken.

Testen
Gonorroe kan met een urinetest worden aangetoond, of door met een wattenstaafje wat afscheiding uit de vagina of plasbuis af te nemen en dit in het laboratorium te laten onderzoeken. Bij mannen zijn de klachten soms zo duidelijk dat direct met de behandeling gestart wordt, nog voor de uitslag van de test bekend is. Testen op gonorroe heeft pas zin vanaf twee weken na de besmetting, omdat de bacterie meestal dan pas kan worden aangetoond. Als er duidelijke klachten zijn, kan de infectie soms al eerder worden opgespoord. Na ongeveer een week is de uitslag van de test bekend.

Heb je risico gelopen op Gonorroe, laat je dan testen. Bijvoorbeeld bij je huisarts.

Behandeling
Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. Behandeling is noodzakelijk om uitbreiding van de infectie in uw lichaam te voorkomen. Tot ongeveer een week na de behandeling is de ziekte mogelijk nog besmettelijk. Vermijd dan seksueel contact of gebruik in ieder geval een condoom. Zolang de infectie niet is behandeld, kunt u anderen besmetten.

Bron: NHG Categorie: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen, Infectieziekten

Meer artikelen uit de categorie: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen
11-01 Gonorroe behandeling
05-01 SOA testen
03-01 Genitale wratten
03-01 Chlamydia

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen nieuws
- Gonorroe wordt onbehandelbaar
- Schaamluis sterft uit
- Meer gonorroe-infecties in Nederland
- Gonorroe moet vaker met ander antibioticum worden behandeld
- VS weren niet langer hiv-patiënten

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl