Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is het de meest voorkomende soa, met name onder jonge mensen. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een chlamydia-infectie hebben opgelopen, omdat dit bij hen meestal geen klachten geeft.

U kunt dus chlamydia hebben zonder dat u dit weet, en dit ook ongemerkt aan anderen doorgegeven. Bij vrouwen kan dit ernstige gevolgen hebben: Zij kunnen er onvruchtbaar van worden (duizend vrouwen per jaar in Nederland). Op tijd behandelen kan deze schadelijke gevolgen voorkomen. Bij mannen lijkt de infectie geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid.

Besmettelijk via seksueel contact
Chlamydia is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is, en kan tijdens seksueel contact worden overgedragen. Na een tot drie weken kunnen de eerste verschijnselen optreden. Bij orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) komt besmetting minder snel voor, maar het kan wel.

Klachten
Slechts een kwart van de vrouwen met chlamydia heeft klachten: meer of andere vaginale afscheiding, pijn bij het plassen of in de onderbuik, pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen, bloedingen tussen de menstruaties door. De meeste vrouwen hebben dus geen klachten!

Mannen met chlamydia krijgen soms afscheiding uit de plasbuis (vooral `s ochtends) en pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Maar ook mannen hebben vaak geen klachten!

Risico gelopen?
Heb je risico gelopen op Chlamydia, laat je dan testen! Ook zonder klachten kun je het hebben. Chlamydia kan worden aangetoond met een urinetest. Of door met een wattenstaafje wat afscheiding uit de vagina of plasbuis af te nemen en dit in het laboratorium te laten onderzoeken. Bij mannen zijn de klachten soms zo duidelijk dat direct met de behandelding kan worden gestart, nog voordat de uitslag van het onderzoek bekend is.

Testen op chlamydia heeft pas zin vanaf twee weken na de besmetting, omdat de bacterie meestal dan pas kan worden opgespoord. Als er al duidelijke klachten zijn, kan de infectie soms al eerder worden aangetoond.

Bron: NHG Categorie: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen, Infectieziekten

Meer artikelen uit de categorie: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen
11-01 Gonorroe behandeling
05-01 SOA testen
03-01 Genitale wratten
03-01 Gonorroe

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen nieuws
- Gonorroe wordt onbehandelbaar
- Schaamluis sterft uit
- Meer gonorroe-infecties in Nederland
- Gonorroe moet vaker met ander antibioticum worden behandeld
- VS weren niet langer hiv-patiënten

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl