Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Sporten verkleint kans op depressie

Uitgegeven op 19-01-2010 14:41

AMSTERDAN - Mensen die sporten hebben 50% minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Dit blijkt uit een onderzoek bij volwassenen van 18 tot 64 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.

Minister Klink van VWS heeft vandaag het eerste exemplaar van de publicatie 'Sporten en psychische gezondheid' in ontvangst genomen.

Sporters minder vaak depressief

Mensen die sporten hebben minder vaak psychische stoornissen, zoals depressies, fobieën, andere angststoornissen en alcoholverslaving, dan mensen die niet sporten. Ook ontwikkelen mensen die sporten minder vaak voor het eerst in hun leven een depressie, fobie, andere angststoornis of drugsverslaving. Zo hebben mensen die bijvoorbeeld een tot drie uur per week sporten, vijftig procent minder kans om over een periode van drie jaar een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die geen actieve sport beoefenen.

Sporten als medicijn

Naast een kleinere kans op het ontwikkelen van een psychische stoornis draagt sporten ook bij aan een sneller herstel. Mensen met een recente psychische stoornis zijn na drie jaar anderhalf keer vaker hersteld van hun ziekte dan mensen met een psychische stoornis die niet sporten.

Angststoornis

De positieve invloed van actief bewegen op herstel van een psychische stoornis is het grootst als er sprake is van een angststoornis. Overigens is een tot drie uur per week actief sporten al voldoende om bovenstaande effecten te bereiken. Het is echter niet zo dat meer dan drie uur sporten resulteert in een nog beter effect.

Bron: Trimbos Categorie: Psyche, Bewegen, sport en conditie

Meer Psyche nieuws

Psyche artikelen

Actieve Psyche discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl