Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Diane-35 blijft nog verkrijgbaar in Nederland

Uitgegeven op 05-03-2013 08:30

De afgelopen weken is de anticonceptie pil Diane-35 weer in opspraak gekomen. In Frankrijk is de pil sinds eind januari niet meer te verkrijgen. In Frankrijk kregen 125 pil gebruiksters trombose en vier daarvan overleden.

Diane 35

De Diane-35 pil is ook onder de merknaam Minerva en de stofnaam cyproteron/ethinylestradiol te verkijgen in Nederland. De pil is sinds 1988 op de markt voor de behandeling van oa acne, seborroe of overbeharing bij vrouwen in de vruchtbare jaren. Tevens werkt de pil als anticonceptie pil.

Trombose risico bij pilgebruik

De anticonceptie pil heeft als bijwerking dat het de kans op trombose vergroot. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de pil gemiddeld een 2-4 keer zo grote kans geeft op het krijgen van een trombose. Hoeveel meer risico een vrouw loopt op een trombose verschilt per type pil. Zo is het risico minder verhoogd bij de pil met met levonorgestrel en norethisteron. En is het risico meer verhoogd bij de pil met cyproteron zoals de Diane-35 maar ook bij pillen die drospirenon of desogestrel bevatten.

Wel verkrijgbaar

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) blijft de Diane-35 pil wel beschikbaar in Nederland. Zodat vrouwen die baat hebben bij dit medicijn het kunnen blijven gebruiken. Dit zijn patiënten met zware vormen van acne en overbeharing. Voor lichte vormen van acne zijn voldoende alternatieven beschikbaar en wordt aangeraden om een andere behandeling te overwegen. Het verhoogde risico op trombose was bekend.

Categorie: Medicatie

Meer Medicatie nieuws

Medicatie artikelen

Actieve Medicatie discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl