Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Astma

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen 'piepend' of moeten hoesten.

Dit komt doordat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door allerlei stoffen. Veel mensen met astma zijn allergisch. De aanleg voor astma en allergieën is erfelijk. De een krijgt bijvoorbeeld problemen door huisstofmijt, de ander kan niet tegen huisdieren of pollen. Vaak ontstaan er klachten door niet-allergische prikkels zoals sigarettenrook, parfum en mist.

Geen CARA
Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met één naam aangeduid: CARA. De ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij longemfyseem en chronische bronchitis. Ook de behandeling is anders. Daarom wordt nu gesproken over astma en COPD. De term CARA wordt niet meer gebruikt. COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat vrijwel altijd door een virusinfectie.

Bron: Astmafonds Categorie: Longziekten

Meer artikelen uit de categorie: Longziekten
03-01 Longziekte? Stoppen met roken!
03-01 Wat is COPD?

Longziekten nieuws
- Rookverbod in auto met kind in Engeland
- Longartsen geven openheid over tabakslobby
- Hooikoorts seizoen 2010 is begonnen
- Mensen met een longembolie langer volgen
- Stoppen met roken ook goed voor longkankerpatient

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl