Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Muziektherapie tegen oorsuizen

Uitgegeven op 01-01-2010 22:23

Tinnitus, oftewel oorsuizen, wordt minder ernstig onder invloed van muziek waar bepaalde frequenties uit zijn verwijderd. Tot deze conclusie komen Hidehiko Okamoto en zijn collega’s. De resultaten werden online gepubliceerd door PNAS. De neurofysiologen en KNO-artsen uit Münster onderzochten of muziek waaruit de frequentie die deze hersenactiviteit kan oproepen is gewist, de ernst van het oorsuizen kan beïnvloeden.

De 23 deelnemers leden allemaal aan chronische, tonale tinnitus. Een derde van hen kreeg muziek te horen die was afgestemd op hun tinnitus, een derde kreeg een placebobehandeling met muziek die niet was afgestemd, en een derde kreeg geen muziektherapie. Gemiddeld luisterden de deelnemers rond de 12 uur per week naar de muziek, en hadden ze er allemaal evenveel plezier in.

Alleen in de groep die naar voor hen speciaal geprepareerde muziek luisterde, nam de luidheid van de tinnitus na zes maanden significant af, en nog steeds na twaalf maanden. Ook daalde in de therapiegroep de hersenactiviteit op de auditieve cortex die werd opgewekt door de tinnitustoon.

Bron: KNO.nl Categorie: Keel, Neus en Oren

Meer Keel, Neus en Oren nieuws

Keel, Neus en Oren artikelen

Actieve Keel, Neus en Oren discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl