Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Voorhoofdsholteontsteking behandeling

De behandeling van een voorhoofdsholteontsteking hangt af van de oorzaak en de ernst van de voorhoofdsholteontsteking.

Virale voorhoofdsholteontsteking

Een virus is de meest voorkomende verwekker van een voorhoofdsholteontsteking. Tegen het virus zijn geen medicijnen beschikbaar. Belangrijk is het dan om de neus doorgankelijk te houden zodat het snot in de bijholten kan wegkomen en niet verder gaat ontsteken. Met zoutdruppels, zoutspray en stomen kan de verstopte neus vrijgemaakt worden. Een krachtiger middel is xylomethazaline. Xylomethazaline werkt goed maar mag maar 7 dagen gebruikt worden omdat het na zeven dagen juist averechts gaat werken.

Bacteriële voorhoofdsholteontsteking

Een bacterie kan een voorhoofdsholteontsteking veroorzaken, vaak nadat er eerst een virale voorhoofdsholteontsteking was. Tegen de bacterie die de voorhoofdsholteontsteking veroorzaakt kan antibiotica gegeven worden. Verder kan de behandeling bij virale voorhoofdsholteontsteking om de neus vrij te houden worden toegepast (zoutdruppels, zoutspray, stomen en/of xylomethazaline).

Overig

Roken vertraagd de genezing van een voorhoofdsholteontsteking, indien u rookt versneld stoppen met roken dus de genezing. Met een pijnstiller kan iets tegen de hoofdpijn worden gedaan. Paracetamol is dan vaak de beste keuze. Met antihistaminica worden de verschijnselen van een allergie verminderd. Bij neusafwijkingen die al vanaf de geboorte aanwezig zijn en de neus blokkeren, zoals vergrote neusschelpen, moet chirurgisch worden ingegrepen.

Ernstige voorhoofdsholteontsteking

Soms moeten de bijholten worden leeggemaakt door middel van een sinusspoeling bij de KNO-arts. Dit is een ingreep waarbij men de opgehoopte vloeistof uit de bijholten laat stromen. Bij een ernstige bijholteontsteking kan een endoscopische bijholteoperatie nodig zijn om de bijholten leeg te maken en de verschijnselen te laten verminderen.

Categorie: Keel, Neus en Oren

Meer artikelen uit de categorie: Keel, Neus en Oren
21-03 Hooikoorts medicijnen
17-03 Hooikoorts kalender
17-03 Hooikoorts
08-01 Voorhoofdsholteontsteking

Keel, Neus en Oren nieuws
- Hooikoorts door superpollen erger dan ooit
- Hooikoorts seizoen 2010 is begonnen
- Dove kinderen horen twee gehoorimplantaten te krijgen
- Antibiotica verhogen kans op herhaling ooronsteking
- Muziektherapie tegen oorsuizen

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl