Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Plakboek voor kinderen met lui oog

Uitgegeven op 20-04-2010 21:35

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een speciaal plakboek ontwikkeld, dat kinderen met een 'lui oog' spelenderwijs leert de behandeling goed te volgen. Uit onderzoek blijkt dat de kinderen die het boek gebruiken, hun oog aanzienlijk beter afplakken.

Lui oog

Ongeveer één op de dertig kinderen heeft een lui oog waardoor ze met één oog slecht zien. De kwaal kan goed worden behandeld door het goede oog met een pleister af te plakken. Dat gebeurt jaarlijks bij zo’n achtduizend tot tienduizend kinderen. Hun luie oog wordt dan getraind om beter te kijken. Afplakken moet bij voorkeur voor het zesde jaar. Als de behandeling later start of niet goed wordt gevolgd, kan het luie oog vaak niet meer volledig herstellen.

Slecht zien

‘’Jaarlijks komen er in Nederland zo ’n tweeduizend kinderen bij die slecht zien omdat ze hun oog niet goed afplakken’, zegt oogarts Huib Simonsz van het Erasmus MC. Het zijn veelal gezinnen waarvan de ouders slecht Nederlands spreken. Bij bijna de helft van deze kinderen mislukt de therapie. ‘De ouders begrijpen niet waarom ze moeten afplakken en kunnen het hun kinderen dus niet uitleggen. Als ze dat wel weten, plakken ze net zo goed en trouw als mensen die het Nederlands wel goed beheersen’, zegt Simonsz.

speciaal boekje

Om deze kinderen en ouders te helpen, heeft het Erasmus MC samen met kunstenaars Jose Vingerling en Gerard de Bruijne een speciaal boekje gemaakt. Dat legt aan de hand van een stripverhaal uit hoe belangrijk de behandeling is. Ook kunnen kinderen met stickers bijhouden wanneer ze geplakt hebben. Bij plakboekgebruikers stijgt de therapietrouw aanzienlijk. Ruim 80 procent van de kinderen plakt na zes weken goed af. Bij andere kinderen was dit 58 procent.

Simonsz hoopt dat het boekje een zo groot mogelijke groep kinderen en ouders bereikt. Simonsz: ‘We willen dat zoveel mogelijk kinderen later goed kunnen zien.’ Pleisterfabrikant Ortopad helpt het Erasmus MC met de verspreiding van de eerste vijfduizend exemplaren. De fabrikant heeft de boekjes tegen kostprijs gekocht om ze via apotheken uit te delen. Ook andere nauw betrokkenen of belanghebbenden kunnen het ‘luie oog-plakboek’ aanschaffen om verder te verspreiden. Informatie is verkrijgbaar bij de afdeling Kennistransfer van het Erasmus MC. De verspreiding van het plakboek valt binnen de maatschappelijke taak van het Erasmus MC om kennis, die binnen de organisatie is opgedaan toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Bron: ErasmucMC Categorie: Oogheelkunde, Kinderziekten

Meer Kinderziekten nieuws

Kinderziekten artikelen

Actieve Kinderziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl