Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Middelbare school begint te vroeg

Uitgegeven op 18-03-2010 15:07

De belangrijkste oorzaak van slaap te kort bij pubers is het vroege tijdstip van beginnen van school volgens kinderarts Bakker. Bakker promoveert op 18 maart aan de Universiteit Utrecht op zijn proefschrift over moeheidsklachten.

Chronische moeheidsklachten

Sporten in verenigingsverband

Ook blijkt dat sporten in verenigingsverband minder vaak samengaat met aanhoudende moeheidsklachten, voor individueel sporten geldt dat niet. Vooral de sociale context van sporten lijkt dat verschil te maken. “Sporten op eigen houtje brengt eerder een risico op overbelasting met zich mee”, verklaart Bakker. “Maar het kan ook zijn dat kinderen die lid zijn van een sportclub sowieso al verschillen van kinderen die individueel sporten.”

Vroege aanvangstijdstip middelbare school

Bakker benadrukt het belang van ‘slaaphygiëne’ voor tieners in het algemeen en voor vermoeiden in het bijzonder. Verstoring van het dag/nacht ritme blijkt niet alleen tot een slaaptekort te leiden maar ook tot slechtere slaapkwaliteit. Een regelmatig dag/nachtritme is belangrijker dan uitslapen in het weekend. “De belangrijkste oorzaak van slaaptekort bij middelbare scholieren is de vroege aanvangstijd van de school. Waarom beginnen de lessen niet een uur later? Allicht zullen sommige leerlingen het ’s avonds alsnog laat maken, maar zo’n groep houd je toch.”

Bakker erkent dat een aantal jongeren, ook als de school een uur later begint, moe blijft omdat ze veel te laat naar bed gaan.

Moeheidsklachten jongeren

Bakker pleit voor het zo vroeg mogelijk onderkennen en behandelen van tieners met vermoeidheidsklachten. Uit zijn onderzoek blijkt dat de prognose voor deze kinderen tegenvalt.

Bron: UMCU Categorie: Kinderziekten

Meer Kinderziekten nieuws

Kinderziekten artikelen

Actieve Kinderziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl