Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Jonge kinderen vroeg bijvoeden voorkomt voedselallergieën

Uitgegeven op 11-02-2014 17:06

Het blijkt juist goed te zijn jonge kinderen vanaf vier maanden oud al kleine hoeveelheden bijvoeding te geven. Eerst met groente en fruit, later ook met andere producten als ei, vis en pinda. Dit staat in een nieuwe voedselrichtlijn voor het voorkomen van allergie bij jonge kinderen, ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van VWS en ZonMw. Vroeger dacht men juist dat later beginnen met deze bijvoeding juist allergie zou voorkomen. Het tegendeel blijkt nu waar te zijn.

Richtlijn voedselallergieën

Deze nieuwe richtlijn heeft ook aandacht voor de preventie van glutenovergevoeligheid (coeliakie). Ook hier geldt dat kleine hoeveelheden granen (bijvoorbeeld stukjes beschuit in een groente of fruithapje) bij voorkeur tijdens de borstvoeding en ook vanaf vier maanden, overgevoeligheid voor granen kan voorkomen. Dat is een stuk eerder dan tot nu toe het geval was.

De nieuwe richtlijn is gemaakt door het VU medisch centrum in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met jeugdartsen, kinderartsen en huisartsen. Het is te bekijken op de website van de NCJ.

Bron: vUMC en NCJ Categorie: Kinderziekten

Meer Kinderziekten nieuws

Kinderziekten artikelen

Actieve Kinderziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl