Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

RS virus

Het RS virus (Respiratoir Syncytieel Virus, ook RSV) is een veel voorkomend virus dat infecties van de luchtwegen (neus, keel, luchtpijp, longen) veroorzaakt. Het is de meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties bij jonge kinderen (zuigelingen en peuters). Dit virus kan het hele jaar door infecties veroorzaken, maar wordt vooral in de wintermaanden veel gezien. Het virus veroorzaakt een ontstekingsreactie van de luchtwegen, variërend van neusverkoudheid tot longontsteking. Door hoesten of niezen, maar ook door huidcontact of via besmette gebruiksvoorwerpen wordt het virus overgebracht. Heel vaak hebben binnen een gezin meerdere personen klachten; ook op een crèche of peuterspeelzaal kan de infectie zich snel verspreiden.

Verschijnselen
Bij oudere kinderen of volwassenen, maar ook bij de meeste zuigelingen, veroorzaakt een RS infectie slechts symptomen van een verkoudheid: een beetje koorts met hoesten en een loopneus. Sommige zuigelingen kunnen echter flink ziek worden met verschijnselen van luchtwegvernauwing door het ontstoken slijmvlies of longontsteking (pneumonie). De symptomen daarvan zijn kortademigheid, en een piepende of zagende ademhaling. Door de ademhalingsproblemen kunnen de kinderen grauw zien, en ontstaan er voedingsproblemen waardoor ze soms dreigen uit te drogen. Opname in het ziekenhuis kan dan noodzakelijk zijn. Regelmatig ontwikkelen de kinderen ook een middenoorontsteking.

Het meest kwetsbaar voor een ernstig verlopende infectie zijn de (zeer) vroeg geboren kinderen (prematuren), en kinderen met een aangeboren hart- of longafwijking. De zeer vroeg geboren kinderen en kinderen met een aangeboren hartafwijking worden gevaccineerd tegen het RS virus. Het vaccin heet Synagis (stofnaam: palivizumab).

Categorie: Kinderziekten, Infectieziekten

Kinderziekten nieuws
- Jonge kinderen vroeg bijvoeden voorkomt voedselallergieën
- Terughaalactie babyvoeding Nutrilon Nenatal 1
- Zonnebrand bij kinderen is belangrijke oorzaak huidkanker
- Plakboek voor kinderen met lui oog
- Alcohol tijdens pubertijd verhoogt kans op borstkanker

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl