Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Minder borstkanker door beter dieet

Uitgegeven op 29-03-2010 20:43

Een derde van de gevallen van borstkanker in Westerse landen kan worden voorkomen als vrouwen minder eten en meer sporten. Dat hebben onderzoekers op een Europese conferentie over borstkanker in Barcelona gezegd.

Betere behandelmethodes, een eerdere diagnose en het maken van mammogrammen hebben borstkanker enorm afgeremd, maar experts zeiden dat het nu tijd is om de focus te verleggen naar verandering van gewoonten. 'Wat we konden bereiken met onderzoek, is bereikt. Veel meer kunnen we niet doen', zei Carlo La Vecchia, hoofd epidemiologie aan de universiteit van Milaan. 'Nu is het moment om de volgende stap te zetten.'

Vetweefsel

Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven met borstkanker te maken en zwaarlijvige vrouwen hebben zestig procent meer kans om welke kanker dan ook te ontwikkelen dan vrouwen met een normaal gewicht, zo blijkt uit Brits onderzoek. De meeste vormen van borstkanker worden veroorzaakt door estrogeen, een hormoon dat in vetweefsel wordt aangemaakt. Het verminderen van vetweefsel of het omzetten van vetweefsel in spierweefsel zou de kans op borstkanker kunnen verkleinen.

Gevoelig onderwerp

Het relateren van gewicht aan kanker is een gevoelig onderwerp, omdat vrouwen dan zelf schuldig zouden kunnen zijn aan hun ziekte. 'Het is erg moeilijk om specifieke factoren te isoleren. Vrouwen moeten daarom absoluut niet denken dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het krijgen van borstkanker', aldus Tara Beaumont, een medewerker van het Britse Cancer Care, een non-profitorganisatie. Haar organisatie is erg voorzichtig met het geven van adviezen op het gebied van levensstijl.

Onmogelijk

Karen Benn, woordvoerster van Europa Donna, een pati├źntenorganisatie voor borstkanker, zei echter dat het onmogelijk is om de steeds sterker wordende connecties tussen levensstijl en borstkanker te negeren. 'Als we weten dat er gezondere opties zijn, dan kunnen we niet anders dan die aanbevelen. Ook al zouden mensen het advies verkeerd kunnen interpreteren en zich schuldig kunnen voelen', zei Benn. 'Als we borstkanker willen voorkomen, dan moet dit bericht de wereld in, en vooral naar jongere vrouwen.'

Zwanger

Op de conferentie in Barcelona werd tevens gewag gemaakt van nieuwe studies waaruit blijkt dat het niet gevaarlijk is voor vrouwen om zwanger te worden na borstkanker te hebben overleefd. Doktoren hebben vrouwen dit lange tijd afgeraden, omdat ze bang waren dat hormonale veranderingen tijdens en na de zwangerschap de terugkeer van de ziekte zou kunnen bespoedigen. Die angst blijkt nu ongegrond. Vrouwen zouden wel twee jaar moeten wachten nadat de kanker is genezen, omdat ze in die periode het meeste risico lopen dat de ziekte terugkomt.

Bron: KWF kankerbestrijding Categorie: Kanker

Meer Kanker nieuws

Kanker artikelen

Actieve Kanker discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl