Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Borstkanker diagnostiek via tepelvocht

Uitgegeven op 20-04-2010 17:28

Bij vrouwen met borstkanker kunnen onderzoekers de diagnose bevestigen via analyse van tepelvocht. Grootschalig onderzoek moet uitwijzen of tepelvocht borstkanker in de toekomst kan aantonen vóór het zichtbaar is via andere methoden. Karijn Suijkerbuijk promoveert 22 april op dit onderzoek aan het UMC Utrecht.

Onderzoek

In het promotieonderzoek werd het tepelvocht van negen vrouwen bij wie net borstkanker was vastgesteld geanalyseerd. Dit werd gegeleken met 21 vrouwen met een sterk vergrote kans op borstkanker, bijvoorbeeld omdat ze draagster zijn van de borstkankergenen BRCA1 of BRCA2. Ter controle analyseerde de onderzoekers ook 63 gezonde vrijwilligers. Het tepelvocht werd verkregen via kolven, een eenvoudige procedure die minder belastend is dan een MRI-scan, of een röntgenfoto.

Tepelvocht

In tepelvocht werden duidelijke verschillen gevonden tussen vrouwen mét en zónder borstkanker. De hoop is dat in de toekomst via tepelvocht borstkanker is op te sporen in een stadium waarin het nog niet zichtbaar is via bijvoorbeeld een MRI-scan of een röntgenfoto. Daarom loopt nu in het UMC Utrecht een groot onderzoek waarbij 350 vrouwen worden gevolgd. Bij hen wordt jaarlijks tepelvocht afgenomen en zoeken we naar specifieke veranderingen in cellen die erop wijzen dat borstkanker aan het ontstaan is. Pas als dat lukt kan jaarlijkse tepelvochtanalyse onderdeel worden van de standaard screening op borstkanker. In het onderzoek volgen artsen van het UMC Utrecht vrouwen met een hoog risico op borstkanker nu al twee jaar met het afnemen van tepelvocht, maar de studie loopt nog jaren door.

Methyleringspatronen in Tepelvocht

In het tepelvocht kijkt Suijkerbuijk naar methyleringspatronen in het DNA. Methylering van DNA is een chemische verandering die genen ‘aan’ en ‘uit’ kan zetten. In het ontstaan van borstkanker worden genen uitgeschakeld die kanker onderdrukken. Als deze genen ‘uit’ staan kan dat dus het eerste teken van het ontstaan van borstkanker zijn.

Bron: UMC Utrecht Categorie: Kanker

Meer Kanker nieuws

Kanker artikelen

Actieve Kanker discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl