Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Vroege diagnose narcolepsie belangrijk

Uitgegeven op 18-03-2010 09:13

Patiënten met narcolepsie krijgen vaak ten onrechte omschreven als lui of 'psychisch niet in orde'. Een late diagnose en behandeling van de ziekte kan gevolgen hebben, zoals problemen met opleiding, werk en relaties. De eerste Europese Narcolepsie Dag op donderdag 18 maart vraagt daarom om meer aandacht voor deze aandoening, waarvan sinds kort bekend is dat het een auto-immuunziekte is.

Narcolepsie

Mensen met narcolepsie vallen overdag in slaap en worden ’s nachts op ongewone tijden wakker. De meesten hebben daarnaast ook kataplexie: spierverslapping bij plotselinge emoties. Meestal beginnen de symptomen tijdens de pubertijd. Aanvankelijk denkt men dat de klachten vaak komen door: laat naar bed gaan, drugs, luiheid, psychische problemen of de puberteit. Pas na jaren volgt de juiste diagnose. Nadat slechte schoolprestaties door slaperigheid iemands loopbaan al blijvend beïnvloed hebben. Dat is jammer, want hoewel narcolepsie niet te genezen is, komen er wel steeds betere middelen om de symptomen te behandelen.

Tekenfilm

In meer dan twintig landen zal aandacht gevraagd worden voor narcolepsie, onder andere door uitgifte van een klein kunstboekje en een korte tekenfilm over narcolepsie. Door op deze manier aandacht te vragen voor narcolepsie kunnen de symptomen die wijzen op narcolepsie eerder worden opgemerkt zodat verwijzing en het op tijd stellen van de juiste diagnose sneller mogelijk is. Het LUMC en het Centrum voor Slaapgeneeskunde ‘Kempenhaeghe’ zijn de expertisecentra voor mensen met narcolepsie.

Auto-immuunziekte

Om vroegere herkenning te bevorderen heeft het Europese Narcolepsie Netwerk (EU-NN) de Europese Narcolepsie Dag ingesteld. Het EU-NN heeft als doel de aandoening te ontrafelen en tot genezing te komen door samenwerking tussen klinische en wetenschappelijke experts op het gebied van narcolepsie. Het eerste resultaat van deze Europese samenwerking is de recente publicatie die in het Journal of Clinical Investigation is verschenen. Hierin schrijft een groep onderzoekers dat narcolepsie hoogstwaarschijnlijk ontstaat door een misplaatste afweerreactie en dat het dus een auto-immuunziekte is. Patiënten maken antistoffen tegen het eiwit Trib2, dat karakteristiek is voor de zenuwcellen die het slapen en waken reguleren.

Bron: Lumc Categorie: Psyche, Interne ziekten

Meer Interne ziekten nieuws

Interne ziekten artikelen

Actieve Interne ziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl