Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Statines verhogen kans diabetes

Uitgegeven op 19-02-2010 19:17

Patiënten die statines (een cholesterolverlagend medicijn) gebruiken hebben een licht verhoogde kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Maar het risico is klein en weegt niet op tegen het gunstige effect van de statines. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in 'The Lancet'.

Statines

Statines zijn cholesterolsyntheseremmers en hebben een cholesterolverlagend effect. Patiënten met een verhoogd cholesterol gebruiken deze medicijnen om het cholesterol te verlagen en het risico op hart en vaatziekten te verminderen. Bekende statines zijn Lipitor (Atorvastatine) en Zocor (Simvastatine). Statines blijken de kans op diabetes te verhogen. Maar die verhoging is gering: behandeling van 255 patiënten met statines gedurende vier jaar resulteert slechts in één extra geval van diabetes. Het risico is dus klein, zeker als je het vergelijkt met de gunstige effecten van statines op de afname van hart en vaatziekten.

Verhoogde kans diabetes

De onderzoekers analyseerden in een zogenaamde meta-analyse 13 grote statinestudies, waar in totaal 91.140 patiënten aan hadden deelgenomen. In de tijd dat de patiënten gevolgd werden (gemiddeld vier jaar) kregen 2226 statinegebruikers en 2052 niet-slikkers diabetes. Op basis hiervan berekenden de onderzoekers dat gebruikers van statines 9 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan niet-gebruikers. Het risico was vooral vergroot bij oudere patiënten. Hoe het komt dat statines de kans op diabetes type 2 verhogen is nog niet bekend.

Hart- en vaatziekten

Prof. dr. Rudi Westendorp, hoogleraar Ouderengeneeskunde in het LUMC en één van de auteurs van het artikel: “Het risico om diabetes te krijgen door het slikken van statines is laag en weegt niet op tegen het aantal gevallen van hart- en vaatziekten dat met statines voorkomen wordt. Dit onderzoek biedt dan ook geen aanleiding om de richtlijnen voor het voorschrijven van statines aan te passen. Wel is het goed om, zeker bij oudere statinepatiënten, goed te letten op signalen die op diabetes kunnen wijzen.”

Bron: Lumc en The Lancet Categorie: Interne ziekten, Hart- en vaatziekten

Meer Interne ziekten nieuws

Interne ziekten artikelen

Actieve Interne ziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl