Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Meer artsen nodig voor onderzoek darmkanker

Uitgegeven op 17-02-2010 20:01

DEN HAAG - Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker kan pas in 2019 volledig worden ingevoerd. Over 9 jaar zijn er pas voldoende artsen om het darmonderzoek uit te voeren. Dat heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid de Tweede Kamer dinsdag laten weten.

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker

De Gezondheidsraad had hem vorig jaar geadviseerd een bevolkingsonderzoek te beginnen, vergelijkbaar met de screening op borstkanker en baarmoederhalskanker. De screening van darmkanker wordt geadviseerd bij mensen tussen de 55 en 75 jaar. Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zouden dan elke twee jaar ontlasting kunnen opsturen naar een laboratorium. Als het na het laboratoriumonderzoek nodig is, dan volgt verder darmonderzoek (coloscopie). Voor de te verwachten 80.000 darm onderzoeken die er jaarlijks bij komen, zijn er nu niet genoeg artsen. Er worden nu wel meer maag-, darm- en leverartsen opgeleid.

Verpleegkundige

Minister Klink wil komend jaar ook gebruiken om te kijken naar een andere taakverdeling in ziekenhuizen. Een verpleegkundig specialist kan bijvoorbeeld ook een darmonderzoek uitvoeren. De minister wil met de artsen en verpleegkundigen in gesprek over de stand van zaken en verdere mogelijkheden van zo’n andere taakverdeling.

Bezuinigingen

Omdat er grote bezuinigingen voor de deur staan, heeft Klink nu ook geen geld voor een nieuw bevolkingsonderzoek. De komende jaren kosten de onderzoeken alleen maar geld; pas over 25 jaar zou het geld gaan opleveren. Daarom hakt Klink nu nog niet de knoop door. Voorjaar 2011 hoopt hij wel zo ver te zijn.

Darmkanker

Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden elk jaar bijna 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Volgens de Gezondheidsraad kunnen jaarlijks 1400 sterfgevallen worden voorkomen, als de ouderen worden gescreend. Helaas hangt rond darmkanker nog altijd een taboesfeer. Mensen vinden het niet prettig om te praten over alles wat te maken heeft met de stoelgang.

Opblaasbare darm

Om het taboe rondom darmkanker te doorbreken, worden er tijdens Darmkankermaand maart een aantal activiteiten ingezet. De komende tijd rijdt er een opblaasbare darm door het land. Hiermee probeert de Maag Lever Darm Stichting de vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen. Bijna een op de vijf mensen durft niet met anderen, ook niet de huisarts, over darmklachten te praten, terwijl een veranderende ontlasting een signaal kan zijn van kanker. Bezoekers kunnen door de darm heen lopen en zien hoe het orgaan er van binnen uitziet.

Bron: Maag Lever Darm Stichting Categorie: Interne ziekten

Meer Interne ziekten nieuws

Interne ziekten artikelen

Actieve Interne ziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl