Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Hoog cholesterol veroorzaakt leverontstekingen

Uitgegeven op 08-03-2010 20:49

Verhoogd cholesterol veroorzaakt niet alleen hart-en vaatziekten, maar verhoogd cholesterol speelt ook een belangrijke rol bij leverontstekingen bij mensen met overgewicht. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht publiceren dat vandaag in het tijdschrift Gastroenterology.

Vette lever

Mensen met overgewicht hebben vaak ook een vette lever. Er bestaat dan een kans dat zich in de vette lever ontstekingen gaan ontwikkelen. Daarmee neemt het risico op verdere problemen, zoals diabetes en uiteindelijk hart- en vaatziekten sterk toe.

Scavenger receptoren

In het onderzoek tonen de onderzoekers aan dat scavenger receptoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ontstekingsreactie in de lever. Deze receptoren zijn verantwoordelijk voor de opname van gemodificeerd cholesterol.

Oorzaak ontstekingsreactie

In eerder onderzoek hebben de onderzoekers aangetoond dat cholesterol een belangrijke rol speelt tijdens leverontsteking. Met de nieuwe bevindingen hebben ze meer inzicht gekregen in het mechanisme hierachter, namelijk dat het gemodificeerde cholesterol de hoofdzaak is van deze ontstekingsreactie.

Metabool syndroom

De lever blijkt dus een belangrijke rol te spelen in het ontstekingsproces bij mensen met het metabool syndroom en deze ontsteking wordt mede veroorzaakt door een teveel aan cholesterol in het bloed. Dit inzicht kan leiden tot nieuwe strategieën voor nieuwe therapieën.

Late diagnose

Omdat de vette of ontstoken vette lever niet tijdig kan worden opgemerkt, zijn artsen in de regel laat met de diagnose, die in het algemeen pas wordt gesteld wanneer de lever ernstig beschadigd is. Mogelijk dat cholesterolverlagende medicatie voor mensen met overgewicht een preventief effect kan hebben.

Bron: Universiteit Maastricht. Categorie: Interne ziekten

Meer Interne ziekten nieuws

Interne ziekten artikelen

Actieve Interne ziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl