Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

RIVM maakt zich zorgen over resistente bacteriën

Uitgegeven op 13-03-2010 21:07

Bij steeds meer mensen heeft het gebruik antibiotica niet het gewenste resultaat, dit komt omdat ze zijn besmet met een bacterie die resistent is tegen deze antibiotica. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich hierover zorgen en heeft een brief gestuurd naar de bewindslieden van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw.

Resistente bacteriën

Bekend is de ziekenhuisbacterie MRSA (Multi Resistente Staphylokokken Aureus), deze bacteriën zijn ongevoelig voor de meeste antibiotica. Maar daarnaast is er een snelle toename van resistentie bij gram-negatieve bacteriën. E. Coli en Klebsiella zijn de meest voorkomende gram negatieve bacteriën. Deze bacteriën zijn de voornaamste verwekkers van urineweginfecties, en eveneens verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de bacteriële infecties in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Extended-Spectrum Beta-Lactamases

De snelle toename in resistentie tegen penicillines en cephalosporines van deze bacteriën blijkt voor een belangrijk deel te berusten op de productie van Extended-Spectrum Beta-Lactamases, de zogenaamde ESBL-vormende bacteriën. Dit zijn enzymen die in staat zijn de werking van penicillines en cephalosporines, veel voorgeschreven antibiotica voor infecties met deze bacteriën, tegen te gaan.

Kip

De ESBL-vormende bacteriën komen behalve bij mensen ook veel voor bij kippen. Kippen krijgen vaak veel antibiotica. Onderzocht wordt of mensen in toenemende mate niet goed reageren op antibiotica omdat ze kip eten. Toch is nog steeds ongeveer 90 procent van de resistentie bij mensen in het algemeen het gevolg van antibiotica bij menselijk gebruik.

RIVM Bijeenkomst

Het RIVM organiseert eind deze maand een bijeenkomst waar een groep deskundigen zich over het probleem buigen. Het instituut hoopt in de zomer met uitkomsten van vervolg onderzoek te komen.

Categorie: Infectieziekten, Gezondheidszorg

Meer Infectieziekten nieuws

Infectieziekten artikelen

Actieve Infectieziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl