Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Spataderen verwijderen met stoom

Uitgegeven op 30-12-2009 17:43

ROTTERDAM - Artsen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (ErasmusMC) kunnen spataderen weghalen met stoom. Het ziekenhuis heeft een bericht hierover in Trouw woensdag bevestigd.

Stoombehandeling

De stoombehandeling wordt ook SVS (steam vein sclerosis) genoemd of stoomablatie. Dankzij deze methode wordt de vaatwand zo beschadigd, dat het bloedvat (ader) dichttrekt. Op die manier kan geen bloed meer ‘lekken’ en verdwijnt de spatader. Het ErasmusMC zegt de stoombehandeling als enige ziekenhuis in Nederland aan te bieden. In Frankrijk wordt deze behandeling al enkele jaren met succes toegepast.

Minder bijwerkingen

Tot nu toe werden spataderen doorgaans met laserstralen verwijderd. De nieuwe behandeling is minder pijnlijk dan de behandelingen die tot nu toe worden toegepast, terwijl de behandeling even effectief is als lasertherapie. Patiënten die een laserbehandeling hadden ondergaan, klaagden nogal eens over pijn na de behandeling. Ook hadden ze volgens een woordvoerder van het ziekenhuis een 'barbecuesmaak' in de mond. Dat kwam omdat bij de laserbehandeling een beetje verkoold bloed in het lichaam achterbleef.

De 'stoombehandeling' is inmiddels aan twintig patiënten gegeven. De patiënten zijn erg positief over de nieuwe behandeling.

Bron: ErasmusMC Categorie: Huidaandoeningen, Chirurgie

Meer Huidaandoeningen nieuws

Huidaandoeningen artikelen

Actieve Huidaandoeningen discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl