Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Wratten

Gewone wratten zijn harde verdikkingen in de huid veroorzaakt door een virus. Ze zien er vaak uit als bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. De officiële benaming is verruca. Voorkeursplaatsen zijn de handen en vingers. Ze komen vaak voor en zijn goedaardig. Naast de "gewone wratten" komen er nog een aantal andere typen wratten voor.

HPV

De verschillende wratten worden veroorzaakt door een van virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV’s).

Verschillende wratten

Er zijn verschillende soorten wratten. De gewone wratten. De voetwratten, dit zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Door lopen worden voetwratten in de voetzool gedrukt, soms doen ze pijn bij het lopen. Waterwratten zijn minder bekend. Ze zijn glad, klein en er zit een putje in. Waterwratten komen vooral bij kinderen voor en kunnen overal op het lichaam zitten. Genitale wratten, deze zitten op of rondom de geslachtsdelen en worden oa. door seksueel contact overgedragen.

Zijn wratten besmettelijk?

Het is niet bekend waarom de eenn wel wratten krijgt en de ander niet. De verschillende wrattenvirussen (HPV-virus) komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving zoals een zwembad. Ook in gymzalen kan het virus zich via blote voeten gemakkelijk verspreiden. Als u eenmaal een wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Peuteren of bijten aan een wrat kan verdere verspreiding bevorderen. Als een kind op een vinger of duim zuigt waarop een wrat zit, dan kunnen er rond die plaats meer wratten ontstaan.

Zijn wratten kwaadaardig?

Wratten zijn onschuldig. Waterwratten gaan wel eens samen met irritatie en eczeem. Voetwratten geven soms pijn of last bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet.

Categorie: Huidaandoeningen

Meer artikelen uit de categorie: Huidaandoeningen
11-01 Psoriasis
06-01 Brandwonden

Huidaandoeningen nieuws
- Steeds meer mensen krijgen huidkanker
- Zonnebrand bij kinderen is belangrijke oorzaak huidkanker
- Huidkanker wordt niet snel genoeg ontdekt
- Europese commissie wijst op risico's zonnebanken
- Speciale pijnpoli voor brandwondenpatiënten

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl