Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening met rode, jeukende en schilferende plekken. Het is een chronische aandoening die vooral op de ellebogen, de knieën en de behaarde hoofdhuid voorkomt. Met behandeling kan psoriasis verbeteren maar er bestaat geen medicijn die iemand van deze huidziekte kan genezen.

Psoriasis is niet besmettelijk. Een erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol. Het kan op iedere leeftijd ontstaan, maar ontstaat het vaakst bij mensen van 16-21 jaar en 57-60 jaar.

Symptomen
Een kenmerk van psoariasis zijn de huidschilfers. Deze zijn wittig of zilvergrijs en laten gemakkelijk los. De plekken komen vooral voor op elleboog en knie, op het hoofd en de onderrug. Soms zit het in de lichaamsplooien, bijvoorbeeld in de liezen, de oksels, de bilspleet of onder de borsten. Op de handpalmen en voetzolen kan psoriasis gepaard gaan met pijnlijke kloven. De plekken variëren in grootte van één tot enkele centimeters. Door het samengaan van deze plekken ontstaan soms grote plakkaten.

Psoriasis kan ook nagelafwijkingen (kleine deukjes in uw nagels) en gewrichtsklachten (vooral aan vingers en tenen) geven.

Daarnaast zijn er nog enkele andere vormen van psoriasis: psoriasis guttata, psoriasis pustulosa en psoriasis erytrodermie. Bij psoriasis guttata ontstaat in een korte periode een uitslag van kleine psoriasisplekjes, vooral bij kinderen en jonge volwassenen en meestal na een keelinfectie. Psoriasis pustulosa is een vorm van psoriasis waarbij pustels (etterpuistjes) voorkomen. Bij psoriasis erytrodermie is (nagenoeg) de gehele huid aangedaan met psoriasis.

Categorie: Huidaandoeningen

Meer artikelen uit de categorie: Huidaandoeningen
09-02 Wratten
06-01 Brandwonden

Huidaandoeningen nieuws
- Steeds meer mensen krijgen huidkanker
- Zonnebrand bij kinderen is belangrijke oorzaak huidkanker
- Huidkanker wordt niet snel genoeg ontdekt
- Europese commissie wijst op risico's zonnebanken
- Speciale pijnpoli voor brandwondenpatiënten

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl