Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Kwart hartpatiënten geen baat bij preventief medicijn

Uitgegeven op 08-04-2010 20:59

Een kwart van patiënten met hart- en vaatziekten die perindopril (ook bekend als merknaam Coversyl) gebruiken ter preventie van een hartinfarct, beroerte of overlijden, blijkt daar geen enkele baat bij te hebben. Dit concludeert Jasper Brugts in zijn proefschrift.

Met behulp van genetisch onderzoek kan vooraf bekeken worden of een patiënt wel of niet op dit geneesmiddel zal reageren. Patiënten die er niet op reageren, zouden dit medicijn niet voorgeschreven moeten krijgen. Dit bespaart flinke kosten in de zorg en behoedt deze patiënten voor onnodige bijwerkingen, aldus Brugts.

Reageren

Brugts laat met zijn onderzoek voor het eerst zien dat het mogelijk is vooraf te bepalen welke patiënten met hart- en vaatziekten als gevolg van aderverkalking goed reageren op het geneesmiddel perindopril, een zogenoemde ACE-remmer die een hartinfarct of beroerte helpt voorkomen, en welke daar niet op reageren.

Onnodig

Brugts: "Deze resultaten laten zien dat we vanaf nu vooraf kunnen bepalen of een patiënt wel of niet reageert op de ACE-remmer perindopril. Patiënten die niet op het medicijn reageren, moeten het dan ook niet voorgeschreven krijgen. Met deze selectie voorkom je dat patiënten onnodig worden blootgesteld aan de bijwerkingen van een medicijn. Bovendien spaart het selectief voorschrijven kosten in de zorg. Enerzijds omdat er minder patiënten behandeld zullen worden, immers patiënten van wie je vooraf weet dat ze geen baat hebben bij het middel krijgen het middel niet voorgeschreven. Anderzijds omdat er geen extra kosten optreden als gevolg van eventuele bijwerkingen van het medicijn bij mensen die het middel eigenlijk niet hadden hoeven gebruiken."

Bron: ErasmusMC Categorie: Hart- en vaatziekten

Meer Hart- en vaatziekten nieuws

Hart- en vaatziekten artikelen

Actieve Hart- en vaatziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl