Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Hartoperatie beter dan dotteren bij bepaalde hartpatiënten

Uitgegeven op 26-02-2013 10:22

Bij bepaalde hartpatiënten is een openhartoperatie (bypass) beter dan dotteren. Patiëten met ernstige afsluitingen hebben een grotere kans om bespaard te blijven van een hartinfarct in de eerste 5 jaar naar de ingreep als ze geopereerd worden dan als ze gedotterd worden.

Hartinfarct

Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het gaat om patiënten met ernstige vernauwingen of afsluitingen aan de kransslagaders. Voor het onderzoek keek hoogleraar Pieter Kappetein van het Erasmus MC naar een groep van 1800 van deze patiënten met ernstige vaatafwijkingen. Van de mensen die een bypass hadden gekregen, overleed 5,3 procent binnen vijf jaar aan een hartinfarct. Bij de gedotterden was dat 9 procent.

Bypassoperatie of dotteren

Bij een bypassoperatie wordt met een stukje ader uit bijvoorbeeld het been een nieuwe route gemaakt voor de bloeddoorstroming, om vernauwingen in de kransslagaders heen. Deze ingreep is een stuk ingrijpender dan dotteren en wordt daarom minder vaak uitgevoerd. Bij dotteren worden vernauwingen aangepakt door een ballonnetje op te blazen in de aderen. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 38.000 mensen gedotterd. Een bypassoperatie wordt ongeveer 4500 keer uitgevoerd per jaar.

Categorie: Hart- en vaatziekten

Meer Hart- en vaatziekten nieuws

Hart- en vaatziekten artikelen

Actieve Hart- en vaatziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl