Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Erectiestoornis voorspeller hartaanval

Uitgegeven op 18-03-2010 15:23

Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat mannen die kampen met een erectiestoornis meer risico lopen op een hartaanval. Dit hebben zij gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.

Hartaanval en beroerte

Vijf jaar lang 1519 mannen met hart- en vaatproblemen gevolgd om te kijken of de mannen een hartaanval of een beroerte kregen. Ook werd bij het begin van de studie, na twee jaar en na vijf jaar nagegaan of de mannen last hadden van impotentie. Uit het onderzoek bleek dat de mannen met erectiestoornissen twee keer zo veel kans hadden om een hartaanval te krijgen of eraan te sterven. Daarnaast bleek dat deze mannen 10 procent meer kans te hebben op een beroerte.

Oorzaak erectiestoornis

Hoofdonderzoeker Michael Böhm wijst erop dat erectiestoornissen al te vaak behandeld wordt met geneesmiddelen, zonder dat er wordt gekeken naar de dieperliggende oorzaak. "De medicijnen werken en de mannen raadplegen hun dokter niet meer", zegt hij. "Hun erectiestoornis wordt behandeld, maar de hart- en vaatproblemen die aan de basis van de erectiestoornis liggen niet."

Atherosclerose

Een erectiestoornis kan een symptoom zijn van atherosclerose. Een erectiestoornis kan dus een vroeg teken zijn van vernauwde slagaders. De onderzoekers adviseren dan ook om mannen met een erectiestoornis te controleren op risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Bron: Universität des Saarlandes Categorie: Hart- en vaatziekten, Seksuologie

Meer Hart- en vaatziekten nieuws

Hart- en vaatziekten artikelen

Actieve Hart- en vaatziekten discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl