Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Etalagebenen

Bij etalagebenen krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat verdwijnen de klachten. Loopt u weer verder, dan beginnen de klachten na eenzelfde loopafstand opnieuw.

Etalagebenen

Omdat het herhaald stoppen met lopen de indruk wekt dat er in etalages wordt gekeken wordt deze aandoeningl etalagebenen genoemd. Het is hetzelfde als claudicatio intermittens en een andere term die door artsen wordt gebruikt is perifeer arteriëel vaatlijden (PAV).

Oorzaak

Aderverkalking (atherosclerose) is de voornaamste oorzaak voor het ontstaan van etalagebenen. Roken, suikerziekte, overgewicht en een hoge bloeddruk zijn oorzaken van atherosclerose en dus ook van etalagebenenverreweg de belangrijkste oorzaak hiervan.

Risicofactoren verminderen

Bij klachten van etalagebenen is het belangrijk om de risicofactoren voor atherosclerose te verminderen. Afvallen en stoppen met roken zijn twee belangrijke stappen om te nemen bij klachten van etalagebenen.

Looptherapie

Looptherapie blijkt de loopcapaciteit en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren en kent in vergelijking met invasieve behandelingen zoals dotteren of bypasschirurgie nauwelijks tot geen complicaties. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht in maart 2010.

Dotteren

Het is mogelijk het vernauwde bloedvat ter plaatse van de vernauwing wat op te rekken met behulp van een ballonetje, het 'dotteren'. Ook kan bij het dotteren een stent worden geplaatst.

Bypass

Door de kans op complicaties wordt vaak pas tot een operatie besloten als de klachten ernstig zijn. Bijvoorbeeld als de klachten ook in rust aanwezig zijn of als er niet-genezende wonden zijn.

Categorie: Hart- en vaatziekten

Meer artikelen uit de categorie: Hart- en vaatziekten
19-03 Hoge bloeddruk
08-01 Hartoverslag (extra systole)
08-01 Hartritmestoornissen
08-01 Hartkloppingen
06-01 Een AED (Automatische Externe Defibrillator)

Hart- en vaatziekten nieuws
- Hartoperatie beter dan dotteren bij bepaalde hartpatiënten
- Kwart hartpatiënten geen baat bij preventief medicijn
- Erectiestoornis voorspeller hartaanval
- Behandeling boezemfibrilleren kan vaak eenvoudiger
- Looptherapie helpt bij etalagebenen

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl