Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Een AED (Automatische Externe Defibrillator)

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie).

Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem je te vertellen wat je moet doen. In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er dus levens gered worden. Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Een korte training helpt om in noodgevallen snel en doeltreffend te handelen. Je herkent een AED aan dit beeldmerk.

AED’s komen op steeds meer plekken in onze samenleving te hangen. Denk daarbij aan vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, openbare gebouwen, seniorencomplexen en woonwijken.

Werking
Met een elektrische schok van het AED kan geprobeerd worden om bij bepaalde hartritmestoornissen het hartritme weer om te zetten naar een normaal ritme. Een AED kan via sensoren vaststellen of er een hartritmestoornis is waar een elektrische schok effectief is.

Reanimatie
Een AED geeft geen hartmassage en ook geen beademing. Hartmassage en beademing worden samen ook wel reanimatie genoemd. Door de hartmassage blijft het bloed door het lichaam stromen. Door de beademing komt er zuurstof in de longen. Bij een persoon met een hartstilstand is reanimatie van levensbelang, ook als een AED wordt ingezet.

Defibrillator
Niet iedere defibrillator is een AED. Een EAD herkend automatisch of er een hartritmestoornis is waarbij een elektrische schok kan helpen. Hierdoor kan en mag iedereen een AED gebruiken. Bij een defibrillator moet de hulpverlener kunnen beoordelen aan de hand van het ECG (hartfilmpje) of een electrische schok kan helpen bij de reanimatie.

Categorie: Hart- en vaatziekten

Meer artikelen uit de categorie: Hart- en vaatziekten
19-03 Hoge bloeddruk
09-03 Etalagebenen
08-01 Hartoverslag (extra systole)
08-01 Hartritmestoornissen
08-01 Hartkloppingen

Hart- en vaatziekten nieuws
- Hartoperatie beter dan dotteren bij bepaalde hartpatiënten
- Kwart hartpatiënten geen baat bij preventief medicijn
- Erectiestoornis voorspeller hartaanval
- Behandeling boezemfibrilleren kan vaak eenvoudiger
- Looptherapie helpt bij etalagebenen

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl