Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Reclameregels overtreden bij baarmoederhalskanker vaccin

Uitgegeven op 26-02-2010 11:46

De medicijnenfabrikant GlaxoSmithKline heeft reclameregels overtreden bij de promotie van zijn medicijn cervarix, een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Zo heeft het bedrijf verboden reclame gemaakt bij verpleegkundigen. Dat staat in een onderzoeksrapport uit oktober 2008 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), dat het bedrijf zelf recentelijk zijn website heeft gepubliceerd.

Overtredingen

Gesprekken die vertegenwoordigers van GlaxoSmithKline voerden met verpleegkundigen, kunnen volgens de inspectie niet door de beugel. Farmaceuten mogen middelen alleen aanprijzen bij zorgverleners die bevoegd zijn ze voor te schrijven. GlaxoSmithKline betaalde ook te hoge bedragen aan artsen die als adviseur werden ingeschakeld. Daarnaast werden inkoopkortingen gegeven aan bedrijven die het vaccin wilden verkopen. Bij promotieactiviteiten onder artsen werd het accent gelegd op vaccinatie bij vrouwen ouder dan 25 jaar, terwijl het middel voor hen niet is toegelaten.

Cervarix

Cervarix is een vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) typen 16 en 18. Deze twee HPV-virussen zijn de oorzaak van ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. In 30% van de gevallen bied het vaccin dus geen bescherming. Een vaccinatie bestaat uit driemaal een injectie. De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Marketingactiviteiten cervarix

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt het merendeel van de marketingactiviteiten rond cervarix wel aan de geldende regels voor medicijnreclame voldoet. Maar dat waar de regels overtreden worden, acht de inspectie het risico aanwezig dat voorschrijfgedrag en gebruik van het middel daardoor op onwenselijke wijze worden beïnvloed.

GlaxoSmithKline bestrijdt de conclusies van de IGZ en stelt dat die gebaseerd zijn op onjuiste aannames. „Wij zijn er steeds van uitgegaan dat we binnen de regels van de Geneesmiddelenwet hebben geopereerd, maar op een paar specifieke punten ziet de IGZ dat helaas anders”, aldus medisch directeur Rudolf van Olden.

Het bedrijf heeft het bijna anderhalf jaar oude rapport gepubliceerd na een verzoek van dagblad Trouw. Of de overtredingen hebben geleid tot sancties tegen GlaxoSmithKline is onbekend.

Bron: Trouw Categorie: Gynaecologie, Kanker

Meer Gynaecologie nieuws

Gynaecologie artikelen

Actieve Gynaecologie discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl