Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Effectiviteit van IVF en ICSI in Nederland

Uitgegeven op 03-03-2010 13:14

In Nederland is binnen een jaar na de start van een ivf/icsi behandeling 45 procent van de behandelde vrouwen zwanger of bevallen. De kans op een zwangerschap na ivf is onder meer afhankelijk van leeftijd en leefstijl van de vrouw en oorzaak en duur van de onvruchtbaarheid. Dit blijkt uit onderzoek van IVF-arts Bea Lintsen van het UMC St Radboud.

Kunstmatige bevruchting: IVF en ICSI

In 1983 is IVF in Nederland geïntroduceerd. Sindsdien zijn er hier naar schatting rond de zeventigduizend zwangerschappen door kunstmatige bevruchting buiten het lichaam tot stand gekomen. Er zijn twee methoden: ivf en icsi. Bij ivf wordt de eicel buiten het lichaam in contact gebracht met sperma met meer dan honderdduizend zaadcellen. Bij icsi wordt één zaadcel geselecteerd en met een pipetje in de eicel gebracht.

Slaag kans

De kans op een doorgaande zwangerschap is na één ivf- of icsi-behandeling in Nederland gemiddeld 24 procent. Een behandeling wordt als geslaagd beschouwd als deze leidt tot een zwangerschap van tenminste acht weken waarbij de hartactie van het vruchtje door middel van echoscopie is bevestigd.

Uit het onderzoek van Lintsen blijkt, dat binnen een jaar na de start van de eerste behandeling 45 procent van de behandelde vrouwen zwanger of bevallen is. Dit percentage varieert per behandelcentrum. De verschillen tussen de behandelcentra kunnen slechts voor een klein deel worden toegeschreven aan persoonsgebonden factoren zoals de leeftijd van de vrouw en de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid. Het is met de huidige gegevens niet mogelijk om de verschillen tussen de centra goed te verklaren. Daarvoor zouden de centra meer factoren moeten registreren, waarvan bekend is dat ze van invloed zijn op de zwangerschapskans. Bijvoorbeeld de factoren roken en overgewicht.

Bron: UMC st Radboud Categorie: Gynaecologie, Zwangerschap

Meer Gynaecologie nieuws

Gynaecologie artikelen

Actieve Gynaecologie discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl