Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Mirena, het hormoonspiraaltje

Mirena, ook wel het hormoonspiraaltje genoemd, wordt gebruikt om niet zwanger te worden en/of om hevig bloedverlies te verminderen.

Voor wie is de mirena?

Mirena is zowel geschikt voor vrouwen die al kinderen hebben gehad als voor vrouwen die nog geen kinderen hebben. Het kan een alternatief zijn voor sterilisatie of wanneer andere anticonceptiemethoden niet goed verdragen worden. Mirena is geschikt voor vrouwen die last hebben van versterkt menstrueel bloedverlies (menorragie), aangezien de hoeveelheid bloedverlies onder invloed van de Mirena vermindert.

De meeste vrouwen kunnen Mirena gebruiken, maar Mirena is, zoals geldt voor elke vorm van anticonceptie, niet voor iedereen geschikt. Uw arts kan u hierover duidelijkheid verschaffen.

Verschillende spiraaltjes

Een spiraaltje kan een goede vorm van anticonceptie zijn als je bijvoorbeeld geen pil (meer) wilt slikken, maar een sterilisatie te rigoureus voor je is. Je bent met een spiraaltje altijd beschermd tegen zwangerschap (niet tegen soa's natuurlijk!) en je hoeft er nooit over na te denken, zoals bijvoorbeeld bij de pil. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het gewone spiraaltje (koperspiraal) en het hormoonspiraaltje (Mirena). We gaan hier verder in op het hormoonspiraal.

Wat is de mirena spiraal?

Mirena bestaat sinds 1996. Het is een klein T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Daar geeft het een hormoon af: levonorgestrel. Door deze lokale afgifte is er zeer weinig hormoon nodig in vergelijking met de pil en zijn de bijwerkingen gering. De hoeveelheid hormoon die in het bloed en dus in de rest van het lichaam komt, is bij Mirena zelfs 60 tot 100 maal minder dan bij de pil. Daarom wordt de normale cyclus bij gebruik van Mirena niet verstoord.

Omdat de hoeveelheid hormoon zo laag is, kan er af en toe een eisprong plaatsvinden, maar tot bevruchting zal dit niet leiden. Mirena zorgt er namelijk voor dat het baarmoederslijmvlies taaier wordt waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Bovendien wordt de beweeglijkheid en functie van de zaadcellen minder, zodat de zaadcellen de eicel niet kunnen bereiken.

De hoeveelheid bloedverlies verschilt van vrouw tot vrouw maar vermindert bij het gebruik van Mirena meestal geleidelijk. Een jaar na plaatsen heeft ongeveer 75% van de vrouwen licht bloedverlies gedurende 2 dagen per maand, terwijl 20% van de vrouwen helemaal geen bloedverlies meer heeft. Dit is een verschil met het koperspiraal, waarbij je meestal juist iets meer last krijgt van je menstruatie.

Een ander verschil is het materiaal waarvan het spiraal gemaakt is. Mirena is van kunststof en bevat dus geen metaal, zoals het koperspiraal. Het koper in het koperspiraal zorgt voor een permanente lichte ontstekingsreactie, waardoor het baarmoederslijmvlies niet ontvankelijk is voor een bevrucht eitje.

Mirena is net zo betrouwbaar als de pil (zo'n 99%), een koperspiraal íetsje minder: 98%. Het hormoonspiraal heeft een werking voor 5 jaar en moet daarna vervangen worden. Bij een koperspiraal is dat tot 10 jaar. Gedurende die periode hoef je dus niet stil te staan bij anticonceptie.

Categorie: Gynaecologie

Meer artikelen uit de categorie: Gynaecologie
04-02 Nuvaring en seks
04-02 Nuvaring
06-01 Waarom wordt de baarmoeder verwijderd?

Gynaecologie nieuws
- Eicelopbrengst IVF voorspelt succes zwangerschap
- Thuistest baarmoederhalskankers effectief
- Inwendige bestraling beter bij baarmoederkanker
- IVF/ICSI-zwangerschap kost gemiddeld 10.250 euro
- Effectiviteit van IVF en ICSI in Nederland

Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl