Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Veel gewone sporters gebruiken doping

Uitgegeven op 27-02-2013 10:07

Veel Nederlandse sporters gebruiken doping. Het gaat hierbij niet alleen om de professionele sporters maar vooral om de amateursporters. Dit blijkt na onderzoek van het VvAA. 35 procent van huisartsen heeft ervaring met amateursporters die klachten hebben na gebruik van doping.

160.000 sporters

De Dopingautoriteit zegt zich woensdag in de uitzending te herkennen in die uitkomsten. 'Als je kijkt hoeveel dopinggebruikers er in Nederland zijn, zo'n 160.0000, en als je kijkt naar hoe veel huisartspraktijken er zijn dan is het waarschijnlijk zelfs nog wat aan de lage kant, omdat het niet altijd herkend wordt", aldus Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit.

Artsen trainen om het op te sporen

Ondanks dat 35% van de huisartsen patiënten kennen die doping gebruiken herkennen ze nog weinig. Artsen zullen getraind moeten worden in het herkennen van dopinggebruik. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt met de Dopingautoriteit te willen praten om te zien wat er precies mis gaat. 'Mocht blijken dat wij als huisartsen nog te veel over het hoofd zien, dan vind ik dat een aandachtspunt", aldus bestuursvoorzitter Rob Dijkstra van de NHG.

Herkennen doping gebruik

De huisartsen krijgen vooral dopinggebruikers op het spreekuur met klachten aan lever, hart en nieren en omdat gebruikers onvruchtbaar zijn geworden. Vermoedelijk zijn er meer gebruikers met psychische klachten, maar hierbij is het dopinggebruik vaak moeilijker te herkennen.

Categorie: Gezondheid en levenstijl

Meer Gezondheid en levenstijl nieuws

Actieve Gezondheid en levenstijl discussies (forum)
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl