Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Duizenden onnodige operaties per jaar

Uitgegeven op 25-02-2013 09:47

Jaarlijks worden 24.400 patiënten onnodig geopereerd. Dat blijkt uit een onderzoek naar een groot aantal operatiegegevens van zorgverzekeraar CZ meldt RTL nieuws. De meeste onnodige operaties daarvan worden uitgevoerd bij spataderen en staar.

Verspilling

Onnodige operaties zijn slecht voor de gezondheid van patiënten, maar zorgen ook voor een verspilling van vele tientallen miljoenen euro\'s. Het gaat vaak om behandelingen waarbij er een grijs gebied bestaat tussen wel of niet opereren. Andere behandelmethodes kunnen dan ook helpen. Zo kan een patiënt in plaats van het vervangen van een knie ook een looptraining krijgen.

Specialisten betaald per behandeling

Medisch specialisten worden nu betaald voor het aantal behandelingen, dus hoe meer operaties, hoe meer je verdient. CZ wil dat dat verandert, en dat de artsen ook betaald krijgen als zij een gesprek hebben met hun patiënt. CZ gaat nu hard ingrijpen. Artsen en ziekenhuizen die veel meer dan gemiddeld opereren krijgen bezoek van de verzekeraar en als ze niet kunnen aantonen waarom ze zoveel meer opereren, dan krijgen ze direct minder geld.

Bij welke aandoeningen zijn de meeste onnodige operaties?

1 Spataderen
2 Staar
3 Middenooronsteking
4 Rughernia
5 Amandeloperatie
6 Carpaal Tunnel Syndroom
7 Knievervanging
8 Etalagebenen
9 Heupvervanging
10 Goedaardige prostaatafwijking
11 Galblaasoperatie
12 Liesbreuk

Bron: RTL Nieuws Categorie: Chirurgie, Gezondheidszorg

Meer Chirurgie nieuws

Chirurgie artikelen
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl