Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Sporten als medicijn voor type 2 suikerziekte

Uitgegeven op 06-03-2010 21:17

Door 3 maanden een trainingsprogramma te volgen, kunnen mensen met type 2 diabetes mellitus (suikerziekte) de suikeropname en de suikerverbranding in hun spieren verbeteren. Dat blijkt uit een artikel van drs. Ruth Meex van de Universiteit Maastricht in het maartnummer van het tijdschrift Diabetes.

Type 2 diabetes

Patiënten met type 2 suikerziekte nemen minder suikers op in de spier en hebben minder actieve ‘energiecentrales’ (mitochondriën) in de spieren. Hierdoor kunnen ze minder goed wisselen tussen suiker- en vetverbranding als het aanbod van suikers en vetten aan de spier verandert, zoals na een maaltijd. Het gevolg: een stijgende bloedsuikerspiegel. Suiker die onder invloed van insuline door de spier wordt opgenomen kan door mitochondriën worden gebruikt als energiebron of kan worden opgeslagen in de spier.

Toename suiker als energiebron

De verbetering van de suikeropname onder invloed van het trainingsprogramma, wordt vrijwel volledig verklaard door toename van het gebruik van suikers als energiebron, terwijl de opslag van suikers in de spier niet noemenswaardig verbetert. Voor complete normalisatie van de insulinegevoeligheid is het zodoende zaak verder te onderzoeken hoe de opslag van suikers onder invloed van insuline wél kan worden verbeterd.

Geen verbetering nuchter bloedsuiker

Het trainingsprogramma maakt niet alleen de spier gevoeliger voor insuline, maar ook de lever en het vetweefsel. Deze effecten vertalen zich echter nog niet in verbetering van de klassieke tests zoals nuchtere bloedsuikerspiegels. Dat impliceert dat de positieve gezondheidseffecten van lichamelijke inspanning deels onopgemerkt blijven wanneer slechts klassieke klinische parameters worden gebruikt ter evaluatie.

Categorie: Diabetes, Bewegen, sport en conditie

Meer Bewegen, sport en conditie nieuws
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl