Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Oefeningen ter voorkoming enkelverstuiking zijn effectief

Uitgegeven op 20-01-2010 17:38

AMSTERDAM - Sporters die hun enkel verstuiken, hebben in het jaar daarna een verhoogde kans op herhaling van die blessure. Gelukkig is er een eenvoudig programma met balansoefeningen dat het risico op een terugkerende enkelverstuiking met 50% kan verlagen. Met meer dan een half miljoen verstuikingen per jaar in Nederland is dit een nuttig oefenprogramma.

Onderzoek enkelverstuikingen

Onderzoeker Hupperets verdeelde ruim 500 sporters tussen de 12 en 70 jaar met recente enkelverstuikingen in twee willekeurige groepen. Na herstel volgde één groep een oefenprogramma, dat thuis en zonder begeleiding kon worden uitgevoerd. Het ging daarbij om eenvoudige oefeningen, zoals balanceren op één been. Een zogenaamde oefentol maakte onderdeel uit van het opgestelde programma.

Het oefenprogramma bleek succesvol. Sporters die hun enkel verstuikten en vervolgens acht weken lang eenvoudige balansoefeningen deden, hadden in het jaar erna zo'n 50% minder kans om opnieuw enkelletsel te krijgen dan mensen die niet oefenden. Het oefenprogramma bestond uit drie trainingsessies per week van maximaal een half uur per keer, bij voorkeur als onderdeel van de warming up voor de normale sportactiviteit.

Oefeningen

Het oefenprogramma bestond uit drie trainingssessies per week van maximaal een halfuur per keer. De oefeningen, bijvoorbeeld balanceren op één been, werden bij voorkeur gedaan als onderdeel van de warming-up voor de normale sportactiviteit.

Sporten met veel enkelverstuikingen

In verschillende sporten, zoals bij voetbal, is enkelverstuiking de meest voorkomende sportblessure. Vooral in het eerste jaar na een enkelverstuiking is er een verhoogde kans op herhaling van dit letsel. Gaat de sporter inderdaad weer door zijn enkel, dan leidt dit vaak tot chronische pijnklachten

Bron: VUMC Categorie: Bewegen, sport en conditie

Meer Bewegen, sport en conditie nieuws
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl