Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Lang tv kijken ongezond

Uitgegeven op 12-01-2010 22:33

CANBERRA - Mensen die meer dan 4 uur per dag tv kijken, hebben een veel grotere kans om jong te overlijden dan personen die het aantal kijkuren beperken. Dat blijkt uit een dinsdag naar buiten gebracht Australisch onderzoek.

Hart- en vaatziekten

Zo hebben mensen die meer dan vier uur per dag kijken 80 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die nog geen twee uur per dag tv kijken.

Stilzitten

Zes jaar lang volgden wetenschappers de kijkgewoonten van 8800 volwassen Australiërs. Van alle deelnemers bleken de mensen die het meeste tv keken, het snelst dood te gaan. Daarbij werd ook gekeken naar factoren als leeftijd, geslacht, gewicht en het al dan niet roken en/of sporten. Mensen die regelmatig bewegen bleken zelfs hun lichaam mogelijk schade te berokkenen door langdurig stil te zitten. Als je tv kijkt, zit je stil en gebruikt je lichaam geen spieren. Diverse studies in het verleden hebben al aangetoond dat samentrekkingen van de spieren nodig zijn voor het goed functioneren van het lichaam.

Bewegen

Wat uit de studie blijkt, is dat mensen naast regelmatig bewegen, lange zitperiodes moeten proberen te vermijden. Of dat nu voor de tv is, tijdens het werk of in de auto, aldus de onderzoekers. Naast regelmatig een continue beweging zoals sporten of een wandeling is het dus ook belangrijk om frequent en verspreid over de dag een korte inspanning te doen.

Categorie: Gezondheid en levenstijl, Bewegen, sport en conditie

Meer Bewegen, sport en conditie nieuws
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl