Medisch Info Nieuws   |  Artikelen   |  Categorieën
Medisch Info

Antioxidanten zijn niet altijd alleen maar goed

Uitgegeven op 24-12-2009 09:21

AMSTERDAM - Antioxidanten zijn voedingsstoffen in bepaalde vruchten en groenten, die vaak worden geprezen om hun gezonde werking. Nieuw onderzoek toont echter aan dat de antioxidanten ook nadelige effecten kunnen hebben.

Levensmiddelen met antioxidant staan bekend als supergezond en goed voor de natuurlijke schoonheid. Maar het slikken van pillen met antioxidant kan volgens recent onderzoek de voordelen wegnemen van het anders zo gezonde bewegen.

Beweging zorgt ervoor dat het lichaam gezonde processen in het lichaam activeerd. Als men op kunstmatige wijze antioxidanten binnenkrijgt, bijvoorbeeld door vitamine C, vitamine E, bèta-caroteen of resveratrol pillen, dan kan het gebeuren dat het lichaam gezonde processen die door lichaamsbeweging in gang gezet konden worden nadelig worden beïnvloed.

Onderzoekers uit Duitsland toonde aan dat gezonde mannen die dagelijks vitamine C en vitamine E slikken gedurende een maand terwijl ze ook regelmatig sporten, dat hun insuline gevoeligheid niet verbeterde. Dit in tegenstelling tot de controle groep met mannen die regelmatig sporten volgens hetzelfde protocol maar die placebo pillen kregen in plaats van de vitamine pillen. Dit suggereert dat vitamine C en vitamine E het fysiologische proces beinvloed dat insuline gevoeligheid regelt.

Onderzoek van de Universiteit van Porto in Portugal (gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "Medicine & Science in Sports & Exercise") vond dat het slikken van antioxidanten het herstel van spierschade vertraagde bij sporters na zware trainingssessies. De onderzoekers bestudeerden het effect van antioxidanten bij een groep sporters van het nationale kayak team. Een wetenschapper meent in dit rapport dat groenten en fruit gezond zijn, ondanks hun antioxidant en dat ze het beste via gewone voeding, in plaats van supplementen moeten worden ingenomen.

Bron: Independent.co.uk Categorie: Voeding en diëtetiek, Bewegen, sport en conditie

Meer Bewegen, sport en conditie nieuws
Laatste Medisch nieuws

Best bekeken artikelen

Actieve forum onderwerpen

Medischinfo.nl